Armonizarea indicațiilor clinice pentru produsele medicamentoase cu conținut de amoxicilină și amoxicilină cu acid clavulanic

News

Cu referire la recomandările EMA, Comisia Medicamentului din cadrul AMDM a decis:
Armonizarea indicațiilor clinice pentru produsele medicamentoase cu conținut de amoxicilină și amoxicilină cu acid clavulanic.

⃰⃰⃰⃰⃰⃰⃰⃰⃰⃰⃰⃰ ⃰ ⃰

Amoxicilina (Amoxil) este un antibiotic de spectru moderat, bacteriolitic, β-lactamic utilizat în tratamentul infecțiilor bacteriene cauzate de microorganismele susceptibile. Amoxicilina își exercită efectul prin inhibarea proteinelor transpeptidaze care fixează penicilina, întrerupând legarea încrucișată a peptidoglicanului din cadrul sintezei de la nivelul peretelui celular al organismelor Gram-negative și Gram-pozitive. Peptidoglicanul este o componentă structurală integrală a peretelui celular bacterian și servește la menținerea formei și integrității celulei. Inhibarea sintezei peptidoglicanului duce la slăbirea structurii, de obicei urmată de liza celulară și moartea bacteriei.
Amoxil este indicat atât adulților, cât și copiilor în tratamentul oral și parenteral al mai multor infecții obișnuite, inclusiv cele osoase/articulare sau ale țesuturilor pielii/țesuturilor moi, precum și ale tractelor urinar, respirator, gastrointestinal și genital.
Din cauza deciziilor divergente luate la nivel național de statele membre în legătură cu autorizarea produselor medicamentoase cu conținut de amoxicilină, Comisia Europeană a înștiințat Agenția Europeană pentru Medicamente cu privire la o sesizare oficială în temeiul articolului 30 din Directiva 2001/83/CE în vederea soluționării divergențelor dintre informațiile referitoare la produs autorizate pe plan național și, prin urmare, a armonizării acestora pe teritoriul UE.

Aspecte clinice

Deținătorul autorizației de punere pe piață a analizat setul de date, recomandările provenite din normele de prescriere clinică naționale sau europene bazate pe probe recente și consens, pentru susținerea utilizării amoxicilinei în cazul indicațiilor pretinse, precum și normele de reglementare ale CHMP care vizează evaluarea produselor medicinale indicate în tratamentul infecțiilor bacteriene și adăugirile acestora (CPMP/EWP/558/95 rev. 2 și EMA/CHMP/351889/2013). Deținătorul autorizației de punere pe piață a analizat și normele de reglementare a rezumatulului caracteristicilor produsului și a implementat modelul RCD actual. CHMP a analizat toate datele și a consultat Grupul de lucru pentru Boli Infecțioase asupra informațiilor referitoare la armonizarea produsului propus.

Indicații terapeutice

Deținătorul autorizației de punere pe piață a propus un set de indicații armonizat pentru indicațiile diferite autorizate în statele membre. La începutul procedurii, deținătorul autorizației de punere pe piață a propus înlăturarea unora dintre indicațiile pentru care amoxicilina nu mai este considerată corespunzătoare și care, prin urmare, nu mai sunt discutate în raport. Printre aceste indicații se numărau bronșita, afecțiunile pulmonare acute, uretrita, infecția gonococică, infecțiile aparatului genital masculin, gonoreea, enterita cu bacteriemie și infecțiile intraabdominale precum peritonita, colecistita și colangita acută, infecții grave cauzate de haemophilus influenzae. În concordanță cu normele de reglementare ale CHMP, indicațiile trebuie să descrie tipurile specifice de infecții clinice pentru care relația risc-beneficiu este considerată favorabilă; prin urmare, indicațiile precum infecții ale căilor respiratorii superioare sau inferioare nu mai sunt acceptabile. La acest punct va fi inclusă următoarea propoziție: „Trebuie luate în considerare normele de reglementare oficiale privind utilizarea corespunzătoare a agenților antibacterieni”. În plus, la începutul punctului este inclusă o trimitere la punctele 4.2, 4.4 și 5.1, pentru a sublinia în special faptul că „amoxicilina nu este indicată în tratamentul anumitor tipuri de infecții, decât cu condiția ca agentul patogen să fie deja documentat și recunoscut ca fiind sensibil sau dacă există o probabilitate foarte mare ca agentul patogen să fie potrivit pentru tratamentul cu amoxicilină”.

Infecții ale căilor respiratorii superioare

Indicația „infecții ale căilor respiratorii superioare” este o indicație atât de generală nu mai poate fi acceptată, iar CHMP a acceptat propunerea deținătorului autorizației de punere pe piață de a fi înlocuită cu termeni specifici.

 • Sinuzită bacteriană acută (SBA) – forme farmaceutice orale;
 • Sinuzită bacteriană acută (SBA) – forme farmaceutice orale;
 • Amigdalită streptococică acută și faringită – forme farmaceutice orale;
 • Infecții grave ale urechii, nasului și gâtului (precum mastoidita, infecții periamigdaliene, epiglotita și sinuzita însoțită de semne și simptome sistemice severe) – forma farmaceutică parenterală;

Infecții ale căilor respiratorii inferioare

Indicația „infecții ale căilor respiratorii inferioare” a fost înlocuită cu termeni specifici:

 • Acutizări ale bronșitelor cronice (ABC) – toate formele farmaceutice;
 • Pneumonie comunitară dobândită (PCD) – toate formele farmaceutice;

Infecții urogenitale

         CHMP a acceptat propunerea deținătorului autorizației de punere pe piață în momentul în care a fost specificat în mod corespunzător unde este localizată infecția, conform detalierii de mai jos, pentru formele farmaceutice orale și parenterale.

 • Cistită acută, bacteriurie asimptomatică gestațională și pielonefrită acută- toate formele farmaceutice;
 • Infecții ale aparatului genital feminin – forme farmaceutice parenterale;

Infecții gastrointestinale

 • Febră tifoidă și paratifoidă – forme farmaceutice orale;

Infecții ale pielii și ale țesuturilor moi (IPTM)

 • Abces dentar (sever) cu celulită extinsă – toate formele farmaceutice;

Alte infecții

 • Infecții ale articulațiilor protezate (IAP) – toate formele farmaceutice;
 • Tratamentul și profilaxia endocarditei – toate formele farmaceutice;
 • Eradicarea Helicobacter pylori – forme farmaceutice orale;
 • Boala Lyme – toate formele farmaceutice;
 • Meningită bacteriană – forme farmaceutice parenterale;
 • Bacteriemia care apare prin asociere cu sau este susceptibilă de a putea fi asociată cu oricare din infecțiile enumerate mai sus – forme farmaceutice parenterale;

⃰⃰⃰⃰⃰⃰ ⃰ ⃰

Augmentin este un produs antibacterian de combinaţie, bine-cunoscut şi utilizat la scară largă, care constă din produsul semi-sintetic amoxicilină (sub formă de trihidrat de amoxicilină) şi din acid clavulanic, un inhibitor al beta-lactamazei (sub formă de sare de potasiu). Augmentin conţine şi un inhibitor de beta-lactamază, acidul clavulanic, care protejează amoxicilina de degradare şi extinde spectrul antibacterian al acesteia la multe bacterii care în mod normal sunt rezistente la peniciline şi cefalosporine.
O gamă largă de diferite formule de Augmentin cu un raport crescut de amoxicilină faţă de acidul clavulanic sunt aprobate pentru utilizare orală (2:1, 4:1, 7:1, 8:1, 14:1 şi 16:1) şi parenterală (5:1 şi 10:1) la adulţi şi la copii. Evaluarea raportului beneficiu-risc pentru seria de formule aprobate în diferite state membre a fost efectuată cu referire la tiparele de rezistenţă existente în acele state membre în care se comercializează produsul.
Titularul autorizaţiei de introducere pe piaţă a furnizat justificări pentru diversele formule grupate în funcţie de raportul amoxicilină/acid clavulanic, indiferent de concentraţiile şi formele farmaceutice din cadrul fiecăreia dintre aceste grupări de formule.

INDICAŢII TERAPEUTICE COMUNE MAI MULTOR FORMULE DE AUGMENTIN:

 • Tonsilită

Augmentin nu este prima opţiune ca medicament pentru tratamentul tonsilitei streptococice acute, însă este recomandat ca posibilă alternativă pentru tratarea pacienţilor care suferă episoade recurente multiple de tonsilită streptococică. CHMP a convenit că datele disponibile pentru această indicaţie nu sunt suficiente dacă nu sunt sprijinite de date clinice şi a eliminat această indicaţie pentru toate formulele.

 • Septicemie

CHMP a solicitat retragerea indicaţiei referitoare la septicemie în general, deoarece focarul septicemiei trebuie să fie tratat suficient.

INDICAŢII TERAPEUTICE COMUNE PENTRU AUGMENTIN FORMULELE 2:1, 4:1, 7:1 ŞI 8:1 (ORAL)

Titularul autorizaţiei de introducere pe piaţă a propus aceleaşi indicaţii pentru formulele 2:1, 4:1, 7:1 şi 8:1 şi acestea sunt discutate în comun.

 • Infecţii ale tractului genito-urinar

CHMP a concluzionat că această indicaţie generală nu este acceptabilă deoarece nici combinaţia amoxicilină/acid clavulanic şi nici amoxicilina individual nu sunt în prezent indicate pentru tratamentul bolilor cauzate de N. gonorrhoeae. CHMP a adoptat indicaţiile „Cistit㔺i „Pielonefrită”.

 • Sepsie intra-abdominală

Combinaţia amoxicilină/acid clavulanic nu este recomandată pentru sepsia intra-abdominală, iar CHMP a adoptat indicaţia: „Infecţii intra-abdominale” pentru formulele intravenoase de Augmentin.

 • Infecţii la nivelul căilor respiratorii superioare

În general, indicaţia este bine stabilită, iar CHMP a concluzionat că indicaţia trebuie limitată la „otită medie acută”.

 • Infecţii la nivelul căilor respiratorii inferioare şi bronşita acută

CHMP a considerat că cele mai multe bronşite acute prezintă etiologie virală, iar necesitatea sistematică a unui tratament cu antibiotice este îndoielnică. Titularul autorizaţiei de introducere pe piaţă a fost de acord să retragă indicaţia bronşită acută, deoarece formularea „exacerbări acute ale bronşitei cronice (diagnosticate în mod adecvat)” reflectă indicaţia mai adecvat.

 • Infecţii cutanate şi ale ţesuturilor moi

CHMP este de acord că combinaţia amoxicilină/acid clavulanic este utilizată la scară largă ca tratament de primă linie pentru muşcăturile de animale şi, prin urmare, a adoptat următoarea formulare: „Infecţii cutanate şi ale ţesuturilor moi, în special celulită, muşcături de animale şi abces dentar sever cu celulită răspândită”

 • Infecţii osoase şi articulare

CHMP a adoptat următoarea indicaţie:„Infecţii osoase şi articulare, în special osteomielita”.

CHMP a adoptat următorul text: „Durata tratamentului trebuie să fie determinată de răspunsul pacientului. Anumite infecţii (de exemplu, osteomielita) necesită perioade mai lungi de tratament. Tratamentul nu trebuie să depăşească 14 zile fără o analiză prealabilă. A se vedea şi punctul 4.4 privind tratamentul prelungit.”

INDICAŢII TERAPEUTICE PENTRU AUGMENTIN FORMULA 2:1 (ORAL)

Principalele indicaţii discutate pentru Augmentin 2:1 au inclus infecţiile tractului genito-urinar, infecţiile căilor respiratorii şi infecţiile cutanate şi ale ţesuturilor moi. CHMP a considerat că datorită efectelor adverse cunoscute ale acidului clavulanic şi datorită profilului PK/PD al acestui inhibitor de beta-lactamază, nu ar trebui depăşită o doză de 125 mg de trei ori pe zi. Astfel, doza zilnică maximă de amoxicilină în cadrul formulei 2:1 este 750 mg. Formula 2:1 este adecvată pentru zonele care nu au în prezent probleme majore cu pneumococii insensibili la penicilină.

CHMP a convenit, referitor la discuţia privind indicaţiile comune formulelor 2:1, 4:1, 7:1 şi 8:1, şi a adoptat următorul text armonizat pentru RCP:

 • Sinuzită bacteriană acută (diagnosticată în mod adecvat)
 • Cistită
 • Pielonefrită
 • Celulită
 • Muşcături de animale
 • Abces dentar sever cu celulită răspândită.

INDICAŢII TERAPEUTICE PENTRU AUGMENTIN FORMULA 4:1 (ORAL)

CHMP a analizat, de asemenea, discuţia privind indicaţiile comune pentru formulele 2:1, 4:1, 7:1 şi 8:1 şi a convenit şi aprobat următorul text armonizat pentru RCP-urile armonizate:

 • Sinuzită bacteriană acută (diagnosticată în mod adecvat)
 • Otită medie acută
 • Exacerbări acute ale bronşitei cronice (diagnosticate în mod adecvat)
 • Pneumonie dobândită în comunitate
 • Cistită
 • Pielonefrită
 • Infecţii cutanate şi ale ţesuturilor moi, în special celulită, muşcături de animale, abces dentar cu celulită răspândită.
 • Infecţii osoase şi articulare, în special osteomielită.

INDICAŢII TERAPEUTICE PENTRU AUGMENTIN FORMULA 7:1 (ORAL)

Titularul autorizaţiei de introducere pe piaţă a considerat că formula 7:1 este bine stabilită în practicile clinice şi a prezentat o listă a orientărilor în care se recomandă Augmentin, concluzionând că disponibilitatea formulei 7:1 oferă medicilor un antibiotic valoros cu spectru larg, adecvat utilizării în tratamentul unei varietăţi de infecţii bacteriene la adulţi şi copii. CHMP a analizat, de asemenea, discuţia privind indicaţiile comune pentru formulele 2:1, 4:1, 7:1 şi 8:1.

INDICAŢII TERAPEUTICE PENTRU AUGMENTIN FORMULA 8:1 (ORAL)

CHMP a concluzionat că formula 8:1 este comparabilă cu formula 7:1 în termeni de eficacitate şi date privind siguranţa. CHMP a analizat discuţia privind indicaţiile comune formulelor 2:1, 4:1, 7:1 şi 8:1.

INDICAŢII TERAPEUTICĂ PENTRU AUGMENTIN FORMULA 14:1 (ORAL - ES)

CHMP a concluzionat că datorită lipsei datelor privind eficacitatea, aplicarea concluziilor privind OMA la sinuzita bacteriană acută nu este susţinută. Următorul text armonizat pentru a fi inclus în RCP-urile armonizate a fost convenit şi adoptat de către CHMP:

„Augmentin este indicat pentru tratamentul următoarelor infecţii la copii cu vârste de cel puţin 3 luni şi cu o greutate corporală mai mică de 40 kg, cauzate sau probabil cauzate de Streptococcus pneumoniae rezistent la penicilină (a se vedea punctele 4.2, 4.4 şi 5.1):

 • Otită medie acută
 • Pneumonie dobândită în comunitate.”

INDICAŢII TERAPEUTICE PENTRU AUGMENTIN FORMULA 16:1 (ORAL - SR)

Titularul autorizaţiei de introducere pe piaţă a furnizat un rezumat cuprinzător al principalelor studii evaluate, precum şi justificări şi date suplimentare în sprijinul indicaţiei privind pneumonia dobândită în comunitate, sinuzita bacteriană acută şi exacerbările acute ale bronşitei cronice. CHMP a confirmat motivaţia ştiinţifică şi considerentele teoretice PK/PD ale dezvoltării acestei formule şi faptul că aceasta are ca scop exclusiv tratamentul infecţiilor cauzate de SPRP. Pe scurt, următorul text armonizat care va fi inclus în RCP-urile armonizate a fost convenit şi adoptat de către CHMP:
„Augmentin este indicat pentru tratamentul pneumoniei dobândite în comunitate la adulţi şi adolescenţi cu vârste de cel puţin 16 ani, cauzate sau suspectate a fi cauzate de Streptococcus pneumoniae rezistent la penicilină (a se vedea punctul 5.1).
Trebuie luată în considerare orientarea oficială privind utilizarea adecvată a agenţilor antibacterieni.”

INDICAŢII TERAPEUTICE PENTRU AUGMENTIN INTRAVENOS FORMULELE 5:1 ŞI 10:1

CHMP a fost în general de acord cu titularul autorizaţiei de introducere pe piaţă, însă a discutat în mai mare detaliu indicaţiile privind infecţiile căilor respiratorii inferioare, infecţiile căilor respiratorii superioare, infecţiile tractului urinar, infecţiile ginecologice, infecţiile cutanate şi ale ţesuturilor moi, infecţiile osoase şi articulare şi profilaxia infecţiilor chirurgicale şi a convenit şi adoptat următorul text armonizat care va fi inclus în RCP-urile armonizate:

 • Infecţii otorinolaringologice severe (precum mastoidita, infecţiile peritonsilare, epiglotita şi sinuzita atunci când este însoţită de indicii şi simptome sistemice)
 • Exacerbări acute ale bronşitei cronice (diagnosticate în mod adecvat)
 • Pneumonie dobândită în comunitate
 • Cistită
 • Pielonefrită
 • Infecţii cutanate şi ale ţesuturilor moi, în special celulita, muşcăturile de animale, abcesul dentar cu celulită răspândită
 • Infecţii osoase şi articulare, în special osteomielită
 • Infecţii intra-abdominale
 • Infecţii genitale feminine.

Tratamentul profilactic împotriva infecţiilor asociate cu proceduri chirurgicale majore, precum cele care implică:

 • Tractul gastrointestinal
 • Cavitatea pelviană
 • Capul şi gâtul
 • Intervenţii chirurgicale asupra tractului biliar.

Referințe:

 1. https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/post-authorisation/referral-procedures
 2. https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/referrals/amoxil
 3. https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/referrals/augmentin

 

 

Noutați

13
mar
2020

AMDM în dialog cu producătorii, importatorii și distribuitorii de medicamente și dispozitive medicale

11
mar
2020

Atenționarea și recomandările MSMPS pentru persoanele care revin din zonele cu izbucniri în focare de COVID-19, pentru a preveni răspândirea infecției prin Coronavirus de tip nou

11
mar
2020

Hotărârea Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică cu privire la evoluția situației epidemiologice a infecției COVID-19, din data de 10 martie 2020

Development and support SEMSEO

(c) 2015. Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale