Pregabalina și gabapentina: riscul de abuz și dependență


Anunț important
Pregabalina și gabapentina: riscul de abuz și dependență

 

În urma reevaluării statutului medicamentelor cu conținut de  pregabalină și gabapentină, Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor Medicale, Marea Britanie, vine cu următoarele recomandări pentru profesioniștii din domeniul sănătății:
Evaluați minuțios pacienții cărora urmează se le fie inițiat tratamentul cu pregabalină și gabapentină în privința unui anamnestic de abuz de droguri sau dependență.
Supravegheați pacienții tratați cu pregabalină și gabapentină în scopul detectării semnelor posibile de abuz și dependență, de ex: ”comportament de căutare a drogului”, mărirea dozei și dezvoltarea toleranței.
Asigurați-vă că pacienții sunt conștienți de riscul potențialelor interacțiuni fatale  cu alte medicamente care pot provoca depresia sistemului nervos central, în deosebi medicamentele opioide, precum și cu alcoolul.
Informații suplimentare despre medicament
Gabapentina este indicată ca monoterapie sau terapie adjuvantă în convulsiile parțiale cu sau fără generalizare secundară. De asemenea, este indicată pentru durerea neuropatică periferică, cum ar fi neuropatia diabetică dureroasă și neuralgia post-herpetică. 
Pregabalina este indicată ca terapie adjuvantă pentru crize parțiale cu sau fără generalizare secundară. De asemenea, este indicată pentru durerea neuropatică periferică și centrală, precum și pentru tulburarea anxioasă generalizată. Apel la raportarea de reacţii adverse
Este important să raportați orice reacție adversă suspectată, asociată cu administrarea medicamentelor care conțin pregabalină și gabapentină (inclusiv cazurile de abuz și dependență), către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, în conformitate cu sistemul național de raportare spontană, utilizând formularele de raportare disponibile pe pagina web a Agenţiei (www.amed.md), la secţiunea Raportează o reacţie adversă.

NOTĂ:

În Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor sunt înregistrate produse medicamentoase cu DCI  pregabalin și gabapentin.

Referință:

https://www.gov.uk/drug-safety-update/pregabalin-lyrica-gabapentin-neurontin-and-risk-of-abuse-and-dependence-new-scheduling-requirements-from-1-april