Campania de educare și informare

News

Campania de educare și informare a populației și lucrătorilor medicali în vederea utilizării medicamentelor generice, verificate din punct de vedere al calității.

Diferența dintre un medicament "original" și altul "generic"

          Deseori consumatorii de medicamente sunt dezorientați, atunci când se discută despre medicamente "originale" și "generice".

          Medicamente din prima categorie sunt produse de companii, care elaborează substanța activă și investesc sume importante pentru cercetări, studii preclinice și clinice și pentru promovarea acestui medicament.

          Medicamentele originale (inovative) dețin un brevet, care le asigură protecție, valabil în medie 10-15 ani, timp în care nici o altă companie nu poate produce medicamentul respective, fara acordul ti­tularului brevetului.

          După dispariția drepturilor de protectie a medicamentului original, orice companie farmaceutică poate să-l reproducă. Astfel apar medicamentele generice, care sunt echivalente terapeutice cu cele originale. Acestea au aceeași doză, cale de administrare, siguranță, eficacitate și indicații terapeutice, deoarece sunt o copie a medicamentului original.

          Asta însă, nu înseamnă că medicamentul original dispare. El continuă să existe pe piața farmaceutică. Spre exemplu, după expirarea brevetului medicamentului original Diflucan, cu substanța activă Fluconazol, companiile farmaceutice l-au reprodus sub diferite denumiri. La moment, conform Nomenclatorului de stat, în Republica Moldova sunt înregistrate 25 de denumiri comerciale ale acestui medicament: Apo-Fluconazol, Apo-Fluconazole, Diflazon®, Diflorcan-M, Difluzol®, Fluconazol, Fluconazol-RNP, Fluconazol Actavis, Fluconazol Zentiva, Fluconazol-Zdorovie, Flucoral®, Fluzamed, Fluzon, Fungicon, Fungocap, Funzol®, Fusys®, Kandizol®, MAC-Flucor, Medoflucon®, Micoflu®, Mycosyst®, Rofluzol, Safocide și Salucan.

          În Republica Moldova sunt înregistrate 843 denumiri de medicamente originale, sub diferite doze și forme de administrare, ceea ce reprezintă 15% din numărul total.

          Pentru a afla mai multe detalii la acest subiect, vă sfătuim să consultați sursa: http://nomenclator.amed.md/, examinând informația din ultima rubrică, unde este indicat statutul medicamentului (original sau generic). Tot aici sunt disponibile și alte informații despre medicament: instrucțiunea pentru administrare, ambalajul înregistrat, termenul de valabilitate al Certificatului de înregistrare a medicamentului etc.

          Dacă doriți să cunoașteți ce analogi există (denumiri comerciale) pentru medicamentul pe care vi l-a prescris medicul Dvoastră, accesați link-ul: http://infomed.amed.md/. Denumirea comună internațională (DCI)  a medicamentului prescris o veți introduce și veți vizualiza toate denumirile comerciale înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova.

          Tot aici puteți găsi informația despre producător, componentele medicamentului și statutul legal al acestuia (modul de eliberare), care este de două tipuri:

  • cu prescripție medicală (Lista Rx)
  • fără prescripție medicală (Lista OTC)

          Conform datelor FDA, (Food and Drug Administration), care este entitatea responsabilă de siguranța alimentelor și a medicamentelor în Statele Unite, utilizarea genericelor va crește în următorii ani, deoarece pentru o serie de medicamente originale au expirat brevetele în anul 2015. http://www.fda.gov/drugs/resourcesforyou/consumers/buyingusingmedicinesafely/understandinggenericdrugs/ucm167991.htm. Sursa citată scrie "Genericele au aceeași calitate și sunt la fel de eficiente ca și medicamentele originale. Atunci când se autorizează medicamentul generic, acesta este testat la anumiți parametri, cum ar fi: calitatea, puritate, bioechivalență, care trebuie să nu devieze de la normele stabilite pentru medicamentul original".  

          Prin ce se deosebește medicamentul generic de cel original?

          1. Genericele au prețuri mai mici. Spre deosebire de medicamentul original, pentru medicamentul generic nu sunt necesare cercetări, care ar necesita investiții suplimentare. Acest lucru are un impact direct asupra prețului.

          Conform legislației, în Republica Moldova prețul medicamentului generic nu trebuie să depășească 75% din prețul medicamentului original. Însă în funcție de politica de marketing a companiilor producătoare de medicamente, prețurile genericelor pot fi mult mai mici.

          2. Genericele pot avea în componența sa alți excipienți (substanțe auxiliare, cum ar fi coloranți, aromatizanți, diluanți etc.). Aceștea nu influențează asupra efectului terapeutic și sunt testați din punct de vedere al calității la fel de riguros, ca și cei utilizați pentru producerea medicamentului original.

          3. Medicamentele generice pot avea alt aspect, cum ar fi dimensiunea, forma, culoarea.

          Dacă aveți alte întrebări la același subiect, vă rugăm să ni le adresați aici.

Noutați

21
oct
2020

Directorul General al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Eremei Priseajniuc, a avut o întrevedere de lucru cu Eugene Zaika, director general al Companiei Farmaceutice Elveți

14
oct
2020

Directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc, a avut o întrevedere cu președintele executiv al Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova, Dan N

09
oct
2020

Directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc, a semnat astăzi, autorizația pentru importul a încă 5 000 de flacoane de Remdesivir, acesta fiind primu

Development and support SEMSEO

(c) 2015. Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale