Mesajul Directorului general

MESAJUL DIRECTORULUI GENERAL AL AGENȚIEI MEDICAMENTULUI ȘI DISPOZITIVELOR MEDICALE, ZINAIDA BEZVERHNI

 

Stimați vizitatori ai acestei pagini,
Misiunea Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) constă în protejarea sănătății publice, prin asigurarea populației cu medicamente calitative, sigure și eficiente. Prin urmare, în calitate de director al acestei instituții, mi-am propus să contribui la consolidarea statutului ei de autoritate naţională de referinţă în domeniu și sunt convinsă că alături de echipa de profesioniști de la AMDM voi reuși să realizez acest obiectiv deloc ușor, dar extrem de important.

Sectorul farmaceutic din Republica Moldova se confruntă cu o serie de probleme, pe care le cunosc foarte bine, având în vedere că activez în acest sistem de aproape 2 decenii. Nu e nevoie de ani de studii și analize pentru a le rezuma la o singură constatare: asigurarea accesibilității fizice și economice a medicamentelor calitative, sigure și eficiente este un obiectiv care încă nu a fost realizat în țara noastră.

E timpul ca Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale să recurgă la acțiuni concrete, pe care mi le asum odată cu preluarea noii funcții, mizând pe experiența mea vastă în domeniu, inclusiv în cadrul unor instituții internaționale, precum Consiliul Europei și Organizația Mondială a Sănătății.

Așadar, eu și echipa mea ne vom focusa, în primul rând, pe fortificarea capacității instituționale a Agenției, inclusiv prin armonizarea procedurilor de reglementare în domeniul medicamentelor și dispozitivelor medicale cu practicile aplicate în Uniunea Europeană. În acest sens, vom participa activ la procesul de elaborare a proiectelor noii Legi a Medicamentului, noii Legi cu privire la activitatea farmaceutică și Legii dispozitivelor medicale.

Vom lucra asupra îmbunătățirii mecanismului de formare a prețului la medicamente, pentru că suntem conștienți că doar așa putem asigura accesul populației la ele. O problemă la fel de actuală rămâne și elaborarea mecanismelor de intervenție a AMDM în cazul apariției deficitului de preparate farmaceutice.

Ne-am propus, de asemenea, să dinamizăm implementarea unui șir de inițative care s-au prăfuit ani la rând pe mesele funcționarilor, cum ar fi soluționarea problemei deșeurilor medicamentoase, în special, a celor provenite de la persoanele fizice. 

Ca să asigurăm activitatea eficientă a Agenției, avem nevoie de suportul partenerilor de încredere, cu care să împărtășim aceleași viziuni asupra domeniului. Iată de ce voi depune toate eforturile pentru a consolida colaborarea interinstituțională cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Compania Naţională de Asigurări în Medicină, Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate și organizațiile internaționale.

Crucial este și suportul colectivului, cu care voi munci zi de zi, pentru a îmbunătăți situația de pe piața medicamentelor și a dispozitivelor medicale. Mi-am propus să contribui la crearea unei culturi organizaționale, oferind colegilor mei un exemplu de lider inspirațional și consolidându-le sentimentul de apartenență la o instituție care „veghează” asupra sănătății populației.

 

Noutăţi

21
ian
2020

Directoratul pentru Calitatea Medicamentelor și Îngrijirea Sănătății (EDQM) a Consiliului Europei în vizită de lucru la AMDM

24
dec
2019

Mesaj de felicitare cu ocazia sărbătorilor de iarnă!

17
dec
2019

În atenția deținătorilor certificatelor de înregistrare cu privirea la Nitrozamina

Development and support SEMSEO

(c) 2015. Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale