Comisia Medicamentului din cadrul AMDM a autorizat 45 medicamente: Circa 19 – în premieră


Cu vot unanim, membrii Comisiei Medicamentului din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) au autorizat joi, 20 aprilie, 45 de produse medicamentoase, dintre care 19 – primar (medicamente noi) și 26 – repetat.

Printre medicamentele autorizate primar, se numără:

-       Rozetin comprimate filmate (DCI: Rosuvastatinum + Ezetimibum) – medicament utilizat pentru scăderea valorilor colesterolului total, colesterolului „rău” (LDL colesterolul) și ale grăsimilor numite trigliceride din sânge. Suplimentar, Rozetin crește valorile colesterolului „bun” (HDL colesterolul)

-       Sitagliptin Grindeks comprimate filmate (DCI: Sitagliptinum)acest medicament scade nivelul zahărului din sânge la pacienții adulți cu diabet zaharat de tip 2 și ajută la creșterea nivelului de insulină produsă după o masă și scade cantitatea de zahăr produs de organism.

-       Dexalgin® soluție orală în plic (DCI: Dexketoprofenum) – analgezic din grupa de medicamente numită antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Este utilizat în tratamentul simptomatic de scurtă durată al durerilor acute ușoare până la moderate, cum sunt durerile musculare acute sau durerile articulare, durerile menstruale (dismenoree), durerile dentare. Acest medicament este indicat la pacienții adulți.

 

Printre cele autorizare repetate, se regăsesc produse farmaceutice precum:

-       Bronchobos® sirop (DCI: Carbocisteinum) – Aparține unui grup de medicamente numite mucolitice. Acesta acționează prin aceea ca mucusul (flegma) să devină mai puțin lipicios și să fie mai ușor eliminat prin tuse.

-       Metadoxil comprimate (DCI: Metadoxinum) – este folosit în caz de intoxicație cu alcool. Acest preparat medicinal scade nivelul de alcool în sânge (conținutul de alcool din sânge) și ajută la eliminarea acestuia cu urina. Acest preparat medicamentos este utilizat în caz de boală îndelungată, cauzată de utilizarea obișnuită și prelungită de alcool (alcoolism cronic).

-       Ibufen® Baby supozitoare (DCI: Ibuprofenum) – medicamentul este destinat pentru utilizare la copii în următoarele cazuri: febră de diferite cauze (de asemenea în cursul infecţiilor virale, reacţiilor postvaccinale); dureri de intensitate uşoară până la moderată, de diferite cauze (dureri de cap, dureri în gât și dureri musculare din răceală şi gripă; şi cauzate de leziuni ale aparatului locomotor (contuzii și întinderi); dureri dentare, inclusiv dureri la erupţia dinţilor etc.).

-       Nitromint® 0,4 mg/doză spray sublingual (DCI: Nitroglycerinum) – Medicamentul  relaxează musculatura vaselor sanguine, ameliorând lucrul inimii. Medicamentul Nitromint spray sublingual se utilizează pentru tratamentul atacurilor de durere a inimii (tratamentul durerilor apărute brusc la nivelul inimii).

Întreaga listă a medicamentelor autorizare o găsiți AICI.