Începe campania #MedSafetyWeek 2023! Împreună putem îmbunătăți siguranța medicamentelor la nivel global!
Fiecare din noi poate contribui la siguranța medicamentelor! Indiferent dacă sunteți pacient, medic, asistent medical sau farmacist, puteți contribui la creșterea siguranței medicamentelor prin raportarea reacțiilor adverse către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) pe următoarele căi:
· Online, prin platforma e-reporting, scanând codul QR
· Prin apel telefonic, către Secția Farmacovigilență și Studii Clinice: +37322884338
· Completând fișele de comunicare:
- Fișa-comunicare pentru pacienți
- Fișa-comunicare pentru profesioniști din domeniul sănătății
Fișele- comunicare completate urmează a fi transmise către AMDM prin e-mail sau poștă:
o E-mail: farmacovigilenta@amdm.gov.md
o Adresa poștală: Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, Secția Farmacovigilență și Studii Clinice, str. Korolenko 2/1, Chișinău – 2028
Prin împlicarea în campania #MedSafetyWeek, peste 80 de țări vor lucra împreună pentru a îmbunătăți siguranța medicamentelor la nivel global!
În perioada 06 - 12 noiembrie, AMDM va participa la campania globală #MedSafetyWeek, o colaborare care implică peste 80 de agenții de reglementare a medicamentelor și mai multe organizații non-guvernamentale, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța raportării reacțiilor adverse ale medicamentelor. Conceptul campaniei din acest an este „Cine poate raporta reacțiile adverse?”, și se se va concentra pe rolul cheie al fiecărui pacient, medic, asistent medical și farmacist care raportează o reacție adversă și contribuie la utilizarea în siguranță a medicamentelor.
Toate agențiile de reglemetare a medicamentelor operează sisteme speciale pentru a detecta și analiza reacțiile adverse- sisteme de farmacovigilență. Scopul monitorizării siguranței medicamentelor este de a obține mai multe informații despre efectele adverse cunoscute a produselor medicamentoase, precum și de a afla despre unele noi. Colectarea și monitorizarea continuă a informațiilor din raportările recepționate contribuie la identificarea riscurilor asociate cu administrarea medicamentelor și la întreprinderea măsurilor pentru a minimiza riscurile acesteia.
AMDM subliniază importanța raportării efectelor adverse prin sistemul national de raportare. Toate rapoartele transmise către AMDM vor fi evaluate detaliat pentru a determina măsurile potrivite care trebuie efectuate pentru a proteja populația de prejudicii.
„Fiecare raportare este importantă pentru a acumula cât mai multe cunoștințe în înțelegerea beneficiilor și riscurilor medicamentelor, precum și pentru efectuarea măsurilor pentru a minimiza riscurile în administrarea acestora.
Raportarea cazurilor de reacții adverse suspectate către AMDM ajută la creșterea siguranței medicamentelor pentru pacienții din întreaga lume. Uneori, poate îmbunătăți procesul de prescriere, și ca rezultat, obținerea rezultatelor pozitive în tratamentul pacienților”, a declarat directorul general al AMDM, Dragoș GUȚU.
#MedSafetyWeek este o campanie internațională organizată de Centrul de Monitorizare Uppsala - Centrul de Colaborare pentru Monitorizarea Internațională a Medicamentelor al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Campania este susținută de OMS și de membrii Coaliției Internaționale a Autorităților de Reglementare a Medicamentelor.
Pacienții sunt îndemnați să contacteze un profesionist din domeniul sănătății dacă sunt îngrijorați de sănătatea lor.