Noul Regulamentul cu privire la modul de aprobare şi înregistrare a prețului de producător la medicamente, aprobat de Guvern!


 
 
 

Cabinetul de Miniștri a aprobat miercuri, 17 mai 2023, noul Regulament cu privire la modul de aprobare și înregistrare a prețului de producător la medicamente. Acesta urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, iar imediat după, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) va iniția aprobarea prețurilor la produsele medicamentoase în conformitate cu noile prevederi.

Regulamentul are drept scop asigurarea accesibilității economice și a intereselor sociale ale consumatorilor de medicamente, precum și transparența etapelor care reglementează stabilirea prețului la medicamente.

De menționat că Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale i se atribuie dreptul de a iniția procedura de negociere a prețului cu producătorul/deținătorul Certificatului de înregistrare a medicamentului sau reprezentantul oficial al acestuia. Acest lucru nu putea fi aplicat până acum, ceea ce ducea la indisponibilitatea unui număr semnificativ de medicamente în farmaciile țării.

Precizăm că aprobarea mecanismului de negocieri directe la stabilirea prețurilor la medicamente ar face piața farmaceutică mai atractivă pentru mulți producători de produse medicamentoase din Uniunea Europeană.

Totodată, Regulamentul stabilește câteva noțiuni noi referitoare la procesul de înregistrare a prețului de producător, pentru a exclude orice interpretare defectuoasă a normelor, stabilind proceduri mai clare de aprobare a prețului și de înregistrare a acestuia.

Pentru aprobarea și înregistrarea prețului de producător la medicamente, o Comisie constituită de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale va evalua și va prezenta spre aprobare prețul de producător directorului general al Agenției, în conformitate cu prezentul Regulament, urmând ca acesta să fie publicat pe site-ul oficial al instituției.

                            Regulamentul cu privire la modul de aprobare şi înregistrare a prețului de producător