Procesul de armonizare a „Legii Medicamentelor" în conformitate cu directivele UE, unul dintre principalele obiective ale AMDM


O întâlnire de lucru la care au participat experți din cadrul Agenției Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (AMDM), reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și membri ai Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă" a avut loc vineri, 18 august 2023. 

 

 

Procesul de armonizare a „Legii Medicamentelor” în conformitate cu directivele Uniunii Europene (UE) a fost unul dintre subiectele principale de pe agenda discuțiilor.

 

 

Prin această acțiune de armonizare, Republica Moldova urmărește să îmbunătățească procesul de reglementare a medicamentelor și să asigure un nivel ridicat de protecție a sănătății publice.

 

 

Participanții s-au mai referit la sensibilitatea proiectului de lege privind nevoile pacienților din diferite grupuri vulnerabile în ceea ce privește accesul la medicamente și drepturile în sănătate. 

 

 

O parte importantă a discuțiilor a fost dedicată și aspectelor legate de înregistrarea și intrarea pe piață a medicamentelor generice și importanța înregistrării rapide a acestora în Republica Moldova, în efortul de a reduce riscurile asociate lipsei de medicamente pe piață. Chiar și așa, reprezentanții AMDM au atras atenția că toate medicamentele, indiferent de tipul lor, trec prin proceduri riguroase de evaluare, întrucât trebuie să îndeplinească standardele stricte de calitate, eficacitate și siguranță. 

 

De asemenea, a fost evidențiată necesitatea imperioasă de a obține prețuri accesibile pentru medicamente. Participanții la discuții au subliniat că este esențial să fie identificate modalități de a asigura prețuri rezonabile pentru medicamente, fără a afecta în același timp sustenabilitatea industriei farmaceutice.  

 

Totodată, un accent important a fost pus pe relevanța integrării lanțurilor logistice regionale și globale în achiziția de medicamente pentru a asigura disponibilitatea acestora în Republica Moldova, întrucât lanțurile logistice bine gestionate joacă un rol crucial în asigurarea unui flux eficient de medicamente către pacienți. 

 

În același timp, a fost reafirmat angajamentul ferm față de îmbunătățirea accesului la medicamente de calitate pentru toți cetățenii și crearea unui mediu în care fiecare persoană să aibă posibilitatea de a beneficia de medicamente eficiente și sigure.