Reuniune de Excepție pentru Republica Moldova


În perioada 6-7 iunie 2024, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a găzduit pentru prima dată în Republica Moldova Întâlnirea Anuală a Autorităților Farmacopeice Naționale. La eveniment au participat fizic 25 de membri ai Farmacopeei Europene din diferite țări, iar alți 17 au participat online.

Deschiderea oficială a întâlnirii a fost marcată de prezentarea strategiei pe termen mediu pentru perioada 2024-2027 de către directorul EDQM, care a evidențiat obiectivele strategice de interes pentru Farmacopeea Europeană. Directorul general al Agenției, Dragoș Guțu, a adresat un mesaj de bun venit participanților, urmat de o prezentare a Republicii Moldova și a activităților Agenției.

Subiectele principale ale întâlnirii:

  • Formele farmaceutice pentru populația geriatrică - pentru a proteja sănătatea persoanelor cu dificultăți în administrarea medicamentelor convenționale, cum ar fi incapacitatea de a înghiți capsule și comprimate.
  • A fost subliniată importanța completării listei de medicamente esențiale realizată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru a include și statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene.
  • Standardele de calitate pentru excipienți - substanțele auxiliare care formează medicamentele, având în vedere că calitatea acestora influențează direct eficiența și siguranța medicamentelor.

De asemenea, reprezentanții Elveției și Norvegiei și-au împărtășit experiențele privind organizarea bazelor de date interne, subliniind importanța gestiunii și controlului calității înalte pentru toate medicamentele disponibile pe piață.

Această întâlnire a reprezentat o oportunitate unică pentru schimbul de cunoștințe și bune practici între specialiști din diverse țări, contribuind la îmbunătățirea continuă a standardelor farmaceutice internaționale.