Dragi colegi,
Feeria sărbătorilor de iarnă să Vă călăuzească mereu, aducîndu-vă sănătate, pace, înțelegere și prosperitate.
Medicamentele reprezintă o categorie specifică de mărfuri, care impune abordare deosebită faţă de publicitatea acestora. Pentru a proteja sănătatea și interesele economice ale consumatorilor, dar şi a exclude utilizarea iraţională şi consumul exagerat de medicamente au fost elaborate acte normative.
Cerinţe privind publicitatea medicamentelor sunt stipulate în:
În dependenţă de modul de eliberare a medicamentelor din farmacii, publicitatea se clasifică în:
Pentru publicul larg poate fi efectuată publicitate numai pentru medicamentele care se eliberează din farmacii fără prescripţie medicală (Lista OTC). Publicitatea acestora poate fi efectuată prin intermediul posturilor TV, radio şi în incinta farmaciilor şi a instituţiilor medico-sanitare sub formă de material tipărit (pliante, postere, broşuri etc.).
Publicitatea medicamentelor trebuie să conţină informații relevante și ușor de înțeles pentru public. Mesajul trebuie să fie în conformitate cu informaţia specificată în instrucţiunea pentru administrare.
Toate materialele publicitare despre medicamente trebuie să conțină un text de avertizare, care indică faptul că produsul promovat este un medicament şi necesită o mai mare prudenţă în administrare.
Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale recomandă ca fiecare consumator să citească instrucţiunea de administrare a medicamentului din interiorul ambalajului. Aceasta se verifică şi se aprobă la momentul înregistrării produsului medicamentos.
Publicitatea medicamentelor baza de prescripție medicală pentru publicul larg este interzisă, cu excepţia companiilor de vaccinare publică, dacă acestea au fost aprobate în prealabil de Ministerul Sănătăţii.
Pentru persoanele calificate să prescrie, să distribuie şi să elibereze medicamente se permite publicitatea medicamentelor care se eliberează cu prescripţie medical (Rx).
Publicitatea medicamentelor pe baza de prescriptie medicală poate fi efectuată numai prin intermediul revistelor de specialitate şi în cadrul manifestărilor ştiinţifico-practice.
Informaţia detaliată despre medicamentele Rx poate fi consultată în rezumatul caracteristicilor produsului, care se verifică şi se aprobă de Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale la momentul înregistrării produsului medicamentos.
Materialele publicitare, atât pentru medicamentele OTC, cât şi Rx, trebuie să fie avizate de AMDM. După examinarea materialelor se eliberează aviz pentru publicitate, care permite efectuarea publicităţii în mass-media sau după solicitare.
Publicitatea medicamentelor neautorizate în Republica Moldova este interzisă.
24
dec
2020
Dragi colegi, Feeria sărbătorilor de iarnă să Vă călăuzească mereu, aducîndu-vă sănătate, pace, înțelegere și prosperitate. |
21
dec
2020
Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale informează despre autorizarea la data de 18.12.2020 a importului preparatului medicamentos Clexane – preparat din grupul heparinelor, inclus în Pro |
11
dec
2020
Guvernul Republicii Moldova și-a exprimat înalta apreciere pentru colectivul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale cu ocazia aniversării a 15 ani de la crearea instituției. |