Date actualizate cu privire la Molnupiravir – medicamentul anti COVID-19: Preparatul este disponibil deja în farmaciile din țară


Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale informează că, în perioada imediat următoare, urmează a fi înregistrat, prin procedura condiționată, produsul medicamentos Molnupiravir. La moment, experții analizează dosarul depus de producător pentru autorizarea acestuia, iar după ce va fi avizat și va fi autorizat prețul de producător, în aproximativ două săptămâni, preparatul urmează a fi importat în Republica Moldova, respectiv, distribuit în farmaciile din țară.

 

 

Între timp, doi producători au primit permis de import, nefiind înregistrați în Republica Moldova, pentru preparatul medicamentos cu conținut de Molnupiravir, care este deja disponibil în farmacii.

 

 

Este de precizat că în toate cazurile producătorii dețin certificatul de producere eliberat de grupul farmaceutic Merck – dezvoltatorul moleculei oficiale de Molnupiravir, având dreptul de comercializare în țara noastră, costurile fiind esențial mai mici decât la producătorul medicamentului original.

 

 

Molnupiravir este indicat pentru tratamentul formelor ușoare până la moderate ale infecției coronavirus 2019 (COVID-19) la adulții cu testul de diagnostic SARS-COV-2 pozitiv și care au cel puțin un factor de risc pentru dezvoltarea unei forme severe a bolii. Astfel de factori de risc sunt obezitatea, vârsta înaintată (>60 de ani), diabetul zaharat sau bolile cardiace.

 

 

Molnupiravir trebuie administrat cât mai curând posibil după stabilirea diagnosticului de COVID-19 și în decurs de 5 zile de la debutul simptomelor, deoarece studiile clinice au demonstrat că medicamentul este mai eficient atunci când se administrează în stadiile incipiente ale bolii.

 

 

Molnupiravir este un preparat aprobat de Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) și Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din SUA, cu indicație specifică pentru tratamentul SARS-CoV-2.

 

 

La fel, menționăm că, la momentul actual, Ministerul Sănătății se află în discuții cu reprezentanții Pfizer, în vederea asigurării cât mai rapide în Republica Moldova a noului antiviral Paxlovid, aprobat în SUA pentru tratarea Covid.

 

 

Paxlovid este un antiviral cu administrare orală. Tratamentul este recomandat pacienților care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii.

 

La data de 22 decembrie 2021, FDA a autorizat condiționat produsul medicamentos Paxlovid, iar EMA a inițiat, pe 10 ianuarie curent, procesul de evaluare privind autorizarea condiționată de introducere pe piață pentru Paxlovid, pentru tratarea pacienților cu COVID-19.