Modificările postautorizate pentru medicamente aprobate de AMDM – într-o creștere dinamică!


Se atestă o dinamică pozitivă în rândul modificărilor postautorizate pentru medicamente aprobate de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale(AMDM)! Cel puțin asta arată datele statistice prezentate de Secția Autorizare medicamente din cadrul instituției, potrivit cărora, din 2013 până în 2021, numărul variațiilor a crescut cu aproape 4 mii.

 

 

Dacă în 2013 au fost înregistrate peste 2000 de variații, atunci, în 2021, acestea au atins un număr total de circa 6000.

 

 

 

 

 

 

 

 

Astfel, luând în considerare creșterea constantă a variațiilor înregistrate, pentru evitarea restanțelor, AMDM își planifică alocarea resurselor suplimentare în cadrul subdiviziunii responsabilă de aprobarea/gestionarea variațiilor la produsele medicamentoase din cadrul Secției Autorizare medicamente.

 

 

 

Mai mult decât atât, Agenția intenționează, în 2022, să introducă serviciul de urgentare a variațiilor depuse în cazul importului produselor farmaceutice ce nu corespund ambalajului înregistrat.

 

 

 

Menționăm că Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale depune eforturi consecvente pentru dezvoltarea și fortificarea pieței farmaceutice din Republica Moldova, setându-și în acest sens câteva obiective majore ce ar facilita și ar spori accesul producătorilor.

 

 

 

Este de precizat că, de la mijlocul lunii noiembrie, în cadrul Secției Autorizare medicamente a fost implementat un proiect de management, ce se află acum în plin proces de desfășurare, fiind înregistrate deja un șir de performanțe.

 

 

La fel, acum câteva zile, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a anunțat despre inițierea altor două proiecte de management. Acestea urmează a fi puse în aplicare în cadrul Laboratorului pentru controlul calității medicamentelor și Serviciului nimicire medicamente, fiind stabilite primele segmente ce necesită a fi revizuite și îmbunătățite.